Οι Αρχαίοι πρόγονοί μας διέθεταν μια αξιοζήλευτη ποκιλία ειδικών αγγείων, τα οποία χρησιμοποιούσαν τόσο για την ανάμειξη του κρασιού, τη διατήρηση του, όσο και για την ψύξη του, πριν την κατανάλωση. Έτσι έχουμε :

Αποθηκευτικά

      • πίθος, ένα μεγάλο αγγείο,  τις περισσότερες φορές χωρίς διακόσμηση
      • στάμνος, ένα αγγείο με στενή βάση, που όσο ανεβαίνει προς τα επάνω φαρδαίνει, στενεύει λίγο, για να καταλήξει σε φαρδύ λαιμό. Με δύο χερούλια στο πλάι και κάλυμμα.
      • Αμφορέας, ένα μεγάλο αγγείο με δύο κατακόρυφες λαβές που ξεκινούν από το χείλος και καταλήγουν στο σώμα του. Οι αμφορείς με λαιμό παρουσιάζουν δύο τύπους, τους παναθηναϊκούς και τους οξυπύθμενους.Οι τελευταίοι φέρουν κυλινδρικές λαβές και σώμα που καταλήγει οξύ στη βάση, έτσι ώστε να μπορεί να στηριχτεί στο έδαφος ή σε τεχνητή βάση. Με αυτούς μεταφέρονταν τα προς εξαγωγή κρασιά γι’αυτό τους βρίσκουμε κυρίως σε ναυάγια αρχαίων εμπορικών πλοίων.