Ποικιλία Ασύρτικο

 

Διάδοση
Καλλιεργήθηκε στις Κυκλάδες,κυρίως στην Σαντορίνη αλλά και Πάρο, Νάξο. Αργότερα, στην Χαλκιδική και στη Θεσσαλονίκη και σήμερα καλλιεργείται σ’ όλη την Ελλάδα

Αμπελογραφικά χαρακτηριστικά και ιδιότητες
Σαν φυτό είναι ζωηρό, με καλή παραγωγικότητα, ενώ δείχνει ικανοποιητική αντοχή στις ασθένειες και την ξηρασία. Το σχήμα της ράγας είναι μέτριο, σφαιρικό, με φλοιό κιτρινοπράσινο, μαλακό και χυμώδη.

Ωρίμανση
Ωριμάζει μετά τις 15 Σεπτεμβρίου

Το κρασί
Από την πολυδύναμη, λευκή αυτή ποικιλία, παράγονται κρασιά με χαρακτηριστικό έντονο άρωμα, πλούσιο σώμα και οξύτητα.Συμμετέχει σε Οίνους ΟΠΑΠ και σε πολλούς Τοπικούς