Κρασί : ...το υγιεινότερο ποτό στον κόσμο

Μέσα στο κρασί υπάρχουν ορισμένες φυσικές ουσίες που λέγονται προκυανιδίνες και διαδραματίζουν ένα σπουδαίο ρόλο στη φυσική λειτουργία του οργανισμού. Οι ουσίες αυτές, που ανήκουν στην ομάδα των φαινολικών ενώσεων, έχουν την πολύ χαρακτηριστική ιδιότητα της στυφάδας και βρίσκονται ουσιαστικά κρυμμένες μέσα στα κουκούτσια του σταφυλιού.Κατά τη διάρκεια λοιπόν μιας ελεγχόμενης οινοποίησης που περιλαμβάνει μεγάλη παραμονή των στεμφύλων με το γλεύκος, οι προκυανιδίνες διαλύονται μέσα στο γλεύκος, για να φτάσουν πολλές φορές τα 1-2 γραμμάρια το λίτρο. Πρόκειται για τη φάση της εκχύλισης του κόκκινου κρασιού, κατά την οποία οι ουσίες αυτές περνούν αναλλοίωτες μέσα στον μούστο που βράζει μεν αλλά στους 25 μόνο βαθμούς Κελσίου. ΄Ετσι, οι άγνωστες σε πολλούς προκυανιδίνες βοηθούν «αθόρυβα» τον οργανισμό μας και τον προστατεύουν.   

Η Ευγεργετική Επίδραση του κρασιού

  • Μειώνει τη συσσωμάτωση των ερυθρών αιμοσφαιρίων (ειδικά το κόκκινο)
  • Διαλύει τα ήδη υπάρχοντα συσσωματώματα ερυθρών αιμοσφαιρίων
  • Πυκνότερα οστά
  • Μείωση του στρες, βελτίωση της ψυχικής κατάστασης
  • Καλύτερη κυκλοφορία του αίματος στον εγκέφαλο, θετική επίπτωση στην ευφυΐα
  • Προφύλαξη από ορισμένους ιούς και βακτήρια, βελτίωση της αντίστασής μας στο κρυολόγημα