ΓΙΟΡΤΗ ΚΡΑΣΙΟΥ

Τον μήνα Αύγουστο, την τελευταία εβδομάδα και για τρεις εβδομάδες ξεκινά η λειτουργία της Γιορτής Κρασιού, που την επισκέπτονται κάθε χρόνο εκατοντάδες επισκέπτες από όλη την Μακεδονία, αλλά και την υπόλοιπη Ελλάδα. Μπορείτε να ψυχαγωγηθείτε με το διαμορφωμένο πρόγραμμα Πολιτιστικών Εκδηλώσεων, να δοκιμάσετε μια μεγάλη ποικιλλία κρασιών από οινοπαραγωγούς της περιοχής, να ενημερωθείτε για την ιστορική πορεία της Αγχιάλου μέσα στον χρόνο και τη σχέση της με το αμπέλι και το κρασί!

  

Η πρώτη Γιορτή Κρασιού στην Αγχίαλο, εγκαινιάστηκε το 1955, από τον τότε Πρόεδρο της Κοινότητας Απόστολο Καπρή. Με την οργάνωση και την πραγματοποιήση μιας τέτοιας προσπάθειας, οι κάτοικοι εκφράζουν ξεκάθαρα τον αμπελοοινικό τους χαρακτήρα. Θέλουν να δείξουν πως ο τρύγος μπορεί να είναι η πιο κουραστική περίοδος για τους αμπελουργούς,αλλά πλαισιώνεται από χαρά, κέφι, ξεφάντωμα! Είναι μια γιορτή, ένα πανηγύρι, που συμμετέχει ο άνθρωπος θέλοντας να ευχαριστήσει τη  φύση για όσα του προσφέρει.
Η μεγάλη επιτυχία αλλά και η φήμη που απέκτησε, οδήγησε στην καθιέρωση της γιορτής σε ετήσια βάση από το 1958. Οι αμπελουργοί έχουν την ευκαιρία να προωθούν το εκλεκτό κρασί τους, να το κάνουν γνωστό σ’όλη την Ελλάδα. Αυτό συνέβαινε, γιατί όπως είναι γνωστό τον ίδιο μήνα, τον Σεπτέμβριο, λειτουργεί κάθε χρόνο και η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης. Έτσι, χιλιάδες επισκέπτες που επισκέπτονται την Θεσσαλονίκη, έρχονται και στην Αγχίαλο για να γλεντήσουν στην ονομαστή Γιορτή Κρασιού.  

Σήμερα, ο θεσμός της Γιορτής Κρασιού συνεχίζει να πραγματοποιείται στο ίδιο πανέμορφο τοπίο, πλαισιωμένο με πεύκα και κυπαρίσσια, σε έκταση 4000 τ.μ. στο κέντρο του χωριού. Τελείται υπό την αιγίδα του Δήμου, σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς αλλά και την ιδιωτική πρωτοβουλία των κατοίκων, έχοντας κάθε χρόνο σαν στόχο την αναβάθμιση των Πολιτιστικών εκδηλώσεων και την βελτίωση των υποδομών.

 

Δικό μας όραμα είναι, αυτό το πολιτιστικό γεγονός που χαρακτηρίζει τον τόπο μας εδώ και 50 περίπου χρόνια, να γίνει πόλος έλξης όσων οινοπαραγωγών θέλουν να προβάλλουν  τα προϊόντα τους, διεκδικώντας έτσι την ποιοτική τους αναγνώριση. Τότε η  Γιορτή Κρασιού Αγχιάλου θα είναι πανελληνίως καταξιωμένη και θα δίνει στον επισκέπτη την δυνατότητα μέσα από το ποιοτικό κρασί, την τοπική κουζίνα και την μουσική, να ανακαλύψει την κουλτούρα και το πραγματικό πολιτιστικό πρόσωπο της σύγχρονης Αγχιάλου.