Κρασί: ένας ανεκτίμητος φίλος για την καρδιά...

Η ευεργετική δράση του κρασιού έχει να κάνει με τα αντιοξειδωτικά συστατικά που περιέχει.Έρευνες που έγιναν  και σύγκριναν την ευεργετική δράση  αντιοξειδωτικών διαφόρων χυμών με το χυμό του σταφυλιού έδειξαν πως τα αντιοξειδωτικά που υπάρχουν στο σταφύλι ασκούν πολύ εντονότερη καρδιοπροστατευτική δράση. Μάλιστα, οι ευεργετικές αυτές επιδράσεις επικεντρώνονται στο κόκκινο κρασί όπου ξεχωρίζει το αντιοξειδωτικό ρεσβερατρόλη. Είναι ένα φυτικό συστατικό που βρίσκεται στην φλούδα των σταφυλιών, αλλά ακόμη και στα πεύκα, στον ευκάλυπτο, στα φυστίκια και στα φασόλια και το παράγουν τα φυτά για την άμυνά τους.
Η περιεκτικότητα του κρασιού σε ρεσβερατρόλη έχει σχέση με τη διάρκεια της φλούδας των σταφυλιών κατά τη διαδικασία της ζύμωσης. Όσο περισσότερο παραμένουν οι φλούδες κατά τη ζύμωση, τόση ρεσβερατρόλη υπάρχει και στο κρασί. Πρόσφατες μελέτες εχουν δείξει πως η κύρια ευεργετική δράση του κρασιού εστιάζεται στην αύξηση της καλής χοληστερόλης HDL, η οποία απομακρύνει την κακή LDL, απομακρύνοντας ταυτόχρονα και τον κίνδυνο καρδιοαγγειακών παθήσεων. Ακόμη, το κόκκινο κρασί αυξάνει τη διασταλτικότητατων αγγείων και μειώνει την πίεση, γεγονός που έχει καθοριστικό ρόλο στη μείωση διαφόρων παραγόντων που συμμετέχουν στο σχηματισμό θρόμβων και φράσσουν τα αγγεία.