Ποικιλία Μοσχάτο Αλεξανδρείας

Προέλευση-Διάδοση
Κατάγεται από την Αφρική και πιθανόν από την Αίγυπτο. Καλλιεργείται σποραδικά στα Ιόνια νησιά, Θεσσαλία, Θεσσαλονίκη, Δράμα, Καβάλα,αλλά κυρίως στο νομό Λέσβου

Αμπελογραφικά χαρακτηριστικά & ιδιότητες

Είναι φυτό μέσης ζωηρότητας, σταθερά παραγωγικό (συνήθως δύο σταφύλια ανά καρποφόρο βλαστό). Ποικιλία ευαίσθητη στον περονόσπορο, το βοτρύτη, το ωίδιο και την ανθόρροια. Δίνει σταφύλια μεσαία εως μεγάλα, κυλινδροκωνικά. Η ράγα είναι μεγάλη με σχήμα ωοειδές και χρώμα κιτρινοπράσινο έως λευκοκίτρινο. Σάρκα χυμώδης, με χαρακτηριστικό λεπτό άρωμα μοσχάτου.

Ωρίμανση
Ωριμάζει το πρώτο 10ήμερο του Σεπτεμβρίου

Το κρασί
Η ποικιλία αυτή δίνει λευκούς οίνους με χαρακτηριστική γεύση και έντονο άρωμα, καλή οξύτητα. Συμμετέχει στην παραγωγή Οίνων ΟΠΑΠ και πολλών Τοπικών

Συνωνυμίες
Μοσχάτο χονδρό,Άσπρο μοσχάτο, Αλεξανδρινό, Αγγλικό, Muscat Romain, Panse musquee Zibibbo κ.λ.π