Ποικιλία Ροδίτης

Προέλευση-Διάδοση
Πρόκειται για μια ποικιλία που καλλιεργείται από πολύ παλιά στη χώρα μας, με πολλά ονόματα αλλά και κλώνους. Ιδιαίτερα είναι εντοπισμένη στην Αττική, την βόρεια και δυτική Πελοπόννησο

Αμπελογραφικά χαρακτηριστικά & ιδιότητες

Σαν φυτό είναι ζωηρό, με καλή παραγωγικότητα ( συνήθως δύο σταφύλια ανά καρποφόρο βλαστό). Ποικιλία ευαίσθητη στον περονόσπορο και στην ανθόρροια. Έχει ράγα μέτρια εως μεγάλη ,με σχήμα σφαιρικοωοειδές και χρώμα λευκορόδινο έως ρόδινο.Σάρκα μαλακή, χυμώδης με ιδιαίτερη γεύση.

Ωρίμανση
Ανάλογα με την περιοχή από τα μέσα Σεπτεμβρίου

Το κρασί
Από αυτή την ποικιλία παράγονται εκλεκτής ποιότητας ξηροί οίνοι , λευκοί και ρόδινοι, με φρουτώδες άρωμα και πλούσιο σώμα. Συμμετέχει στην παραγωγή Τοπικών Οίνων και Οίνους ΟΠΑΠ.

Συνωνυμίες
Ρογδίτης, Ροϊδίτης, Αλεπού, Ροδομούσι κ.α.