Ποικιλία Syrah

Προέλευση-Διάδοση
Στην Γαλλία καλλιεργείται από τη Ρωμαϊκή εποχή, κυρίως στην κοιλάδα του Ροδανού. Στη χώρα μας εκτός από τη Χλκιδική που πρωτοκαλλιεργήθηκε, καλλιεργείται και στους νομούς Θεσσαλονίκης, Αττικής, Βοιωτίας, Δωδεκανήσου κ.α.

Αμπελογραφικά χαρακτηριστικά & ιδιότητες

Είναι φυτό ζωηρό, με σταθερή παραγωγικότητα (δύο σταφύλια ανά καρποφόρο βλαστό) ανθεκτικό στην ξηρασία. Δείχνει ικανοποιητική αντοχή στον περονόσπορο και το ωίδιο αλλά είναι σχετικά ευαίσθητο στον βοτρύτη. Δίνει σταφύλια μεσαίου μεγέθους με σχήμα κυλινδρικό. Η ράγα είναι μικρή έως μεσαία, με σχήμα ωοειδές και χρώμα κυανομελανό. Σάρκα μαλακή με γεύση γλυκι, χυμός άχρωμος.

Ωρίμανση
Ωριμάζει το πρώτο 10ήμερο του Σεπτεμβρίου

Το κρασί
Δίνει κρασιά με έντονο ιώδες χρώμα, χαρακτηριστικό άρωμα και έντονη επίγευση.

Συνωνυμίες
Petit Syrah, Shiras, Syra, Balsamina κ.α.