Οι Τεχνικές Οινοποίησης που χρησιμοποιούμε

               Το κρασί από φυσικοχημικής άποψης αποτελείται από: περίπου 10-15 % αιθιλική αλκοόλη, δηλαδή οινόπνευμα, οξέα 0,3-0,9 % (τρυγικό, μηλικό κλπ.), σάκχαρα 0,2-11 % και ένα ποσοστό 1,5-3% αποτελείται από γλυκερίνη, ιχνοστοιχεία, κάποιες βιταμίνες, ανώτερες αλκοόλες, αρκετές φυσικές αρωματικές και χρωστικές ουσίες καθώς και πολλές άλλες ακόμη ενώσεις.

    Από τους κύριους παράγοντες που λαμβάνουμε υπόψη για την παραγωγή των ιδιαίτερων κρασιών μας, είναι η επιλογή της κατάλληλης χρονικής στιγμής που θα πραγματοποιηθεί ο τρύγος. Αυτή την τόσο κρίσιμη περίοδο, γίνονται συνεχείς δειγματοληπτικοί έλεγχοι ώστε να επιτύχουμε τη σύσταση και συνοχή των σταφυλιών και το κατάλληλο σημείο τεχνολογικής ωρίμανσης που εμείς επιθυμούμε. Σ’ όλες τις περιπτώσεις  η πολύχρονη εμπειρία μας είναι αυτή που τελικά θα οδηγήσει στην συγκομιδή των πολύτιμων καρπών.


     Οι μικρές αποστάσεις των αμπελώνων από τις εγκαταστάσεις του οινοποιείου εξασφαλίζουν γρήγορη μεταφορά των σταφυλιών, όσον το δυνατόν μικρότερη καταπόνηση τους και σίγουρα άμεση επεξεργασία.
Όλος ο οινοποιητικός εξοπλισμός πληρεί συγκεκριμένες προδιαγραφές με άμεσο αποτέλεσμα την παραγωγή οίνου εξαίρετης ποιότητας.
    Με το σπάσιμο των σταφυλιών προκύπτει το γλεύκος (μούστος), ένα υγρό πλούσιο σε σάκχαρα, φτωχό σε αρώματα και μονότονο σε γεύση, που μετατρέπεται μέσω της αλκοολικής ζύμωσης σε κρασί, ένα προϊόν πλούσιο σε αρώματα και ιδιαίτερα χαρακτηριστικά με σπουδαίο οργανοληπτικό ενδιαφέρον. «Δείχνουμε εμπιστοσύνη στη φύση και στο σοφό έργο της, γνωρίζοντας πως πάντα ο μούστος ... γίνεται κρασί! Η αγωνία μας επικεντρώνεται αλλού και διαρκεί μια ολόκληρη αμπελουργική χρονιά, στην ποιότητα της πρώτης ύλης, δηλαδή  στο σταφύλι  και τα χαρακτηριστικά του!Για ένα καλό κρασί αυτό που χρειάζεται βρίσκεται ήδη  στη ράγα του σταφυλιού»...λέει ο αμπελουργός-οινοποιός.

    Στη λευκή οινοποίηση, σε ανοξείδωτες δεξαμενές και υπό ψύξη (4-8οC), εφαρμόζουμε την σύγχρονη τεχνική της προζυμωτικής κρυοεκχύλισης, δημιουργώντας τις συνθήκες, ώστε να απελευθερωθεί ο αρωματικός πλούτος της κάθε ποικιλίας.
     Η διαδικασία διαχωρισμού των στεμφύλων από τον σταφυλοχυμό, γίνεται χωρίς κάποιο είδος εξωτερικής πίεσης (πιεστήρια) που πιθανώς να επηρεάζει αρνητικά  τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του γλεύκους, με αποτέλεσμα να λαμβάνουμε το καλύτερο κομμάτι αυτού, τον  πρόρογο.   Η ζύμωση του προρόγου γίνεται σε χαμηλή θερμοκρασία, ώστε ο οίνος που θα προκύψει να έχει τα καλύτερα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά.

    Στην ερυθρή οινοποίηση το σύνολο του σταφυλοπολτού μεταφέρεται απευθείας σε ανοξείδωτες δεξαμενές για την έναρξη της αλκολικής ζύμωσης. Η ανακύκλωση του χυμού και των φλοιών του σταφυλιού  και η διάρκεια αυτής της διαδικασίας σε συνθήκες ελεγχόμενης θερμοκρασίας, είναι οι βασικοί παράγοντες που δίνουν στον ερυθρό οίνο τα χαρακτηριστικά που επιθυμούμε.
     Όταν ολοκληρωθεί η αλκοολική ζύμωση το κρασί μεταγγίζεται σε ανοξείδωτες δεξαμενές αποθήκευσης.
Παράγουμε οίνους λευκής οινοποίησης με έντονα αρώματα και πολύπλοκο χαρακτήρα και  οίνους ερυθρής οινοποιήσης, με πλούσιο σώμα, έντονο, βαθύ σκούρο χρώμα και μεγάλο γευστικό πλούτο.

     Γι’ άλλη μια φορά ο σεβασμός στην φύση και το έργο της, αλλά και η χρησιμοποίηση σύγχρονων μεθόδων και εξοπλιστικών μέσων, μας οδηγούν σ’ ένα αρμονικό αποτέλεσμα που είναι η δημιουργία οίνων υψηλής ποιότητας.