Οι Ποικιλίες που καλλιεργούμε

    Ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες που παίζουν καθοριστικό ρόλο στην παραγωγή ποιοτικών οίνων είναι η ίδια η ποικιλία της οιναμπέλου. Αυτή αποτελεί  σίγουρα το DNA του κρασιού.
     Το σταφύλι είναι το μοναδικό προϊόν με τόσο μεγάλη πληθώρα  ποικιλιών. Μόνο στην Ελλάδα μπορούμε  να βρούμε πάνω από 300 γηγενείς ποικιλίες αμπέλου. Βέβαια και ο χαρακτήρας κάθε ποικιλίας δεν είναι πάντα ο ίδιος αλλά εξαρτάται από το κλίμα και το έδαφος της περιοχής και κυρίως από τον ανθρώπινο παράγοντα. Έτσι, ο Θεόφραστος χαρακτηριστικά αναφέρει ότι ήδη από τον 4ο αιώνα π.Χ.  υπήρχαν τόσα είδη αμπέλου όσοι ήταν και οι οινοφόροι τόποι!
    Οι ποικιλίες που καλλιεργούμε στους αμπελώνες μας είναι γηγενείς,ροδίτης, μαλαγουζιά, Ασύρτικο,
Μοσχάτο Αλεξανδρείας, Σαββατιανό, αλλά τα τελευταία χρόνια πειραματιστήκαμε και σε ξένες ποικιλίες, Σyrah, Merlot.

Grenache rouge
Πρόκειται για μια ποικιλία ισπανικής προέλευσης, που καλλιεργείται και στην Γαλλία, Ιταλία, Ν. Αφρική, ΗΠΑ, Αυστραλία. Στην Ελλάδα καλλιεργείται στην Χαλκιδική, Θεσσαλονίκη, Αττική, Βοιωτία, Δωδεκάνησο...Περισσότερα
Ροδίτης
Πρόκειται για μια ποικιλία που καλλιεργείται από πολύ παλιά στη χώρα μας, με πολλά ονόματα αλλά και κλώνους. Ιδιαίτερα είναι εντοπισμένη στην Αττική, την βόρεια και δυτική Πελοπόννησο...Περισσότερα
Merlot
Πρόκειται για γαλλική ποικιλία της περιοχής του Bordeaux. Καλλιεργείται και στην Ιταλία, Ελβετία, ΗΠΑ, Χιλή κ.α. Στην Ελλάδα καλλιεργείται στην Χαλκιδική, Θεσσαλονίκη, Αττική, Βοιωτία, Δράμα...Περισσότερα
Σαββατιανό
Καλλιεργείται σε πολλές περιοχές της χώρας και είναι η πρώτη σε έκταση καλλιέργειας, οινοποιήσιμη ποικιλία. Είναι μία διαδεδομένη λευκή ποικιλία ιδιαίτερα στην Κεντρική Ελλάδα και σε μικρότερη έκταση στην Πελοπόννησο και στη Μακεδονία...Περισσότερα

Μοσχάτο Αλεξανδρείας
Κατάγεται από την Αφρική και πιθανόν από την Αίγυπτο. Καλλιεργείται σποραδικά στα Ιόνια νησιά, Θεσσαλία, Θεσσαλονίκη, Δράμα, Καβάλα,αλλά κυρίως στο νομό Λέσβου...Περισσότερα
Syrah
Στην Γαλλία καλλιεργείται από τη Ρωμαϊκή εποχή, κυρίως στην κοιλάδα του Ροδανού. Στη χώρα μας εκτός από τη Χλκιδική που πρωτοκαλλιεργήθηκε, καλλιεργείται και στους νομούς Θεσσαλονίκης, Αττικής, Βοιωτίας, Δωδεκανήσου... Περισσότερα
Μαλαγουζιά
Πρόκειται για λευκή ποικιλία, από τις πιο εκλεκτές του Ελλαδικού χώρου. Προέρχεται από την ορεινή Ναυπακτία, καλλιεργείται στην Αχαία και στην Αιτωλοακαρνανία. Η καλλιέργειά της δίνει πολύ καλά αποτελέσματα και στην Μακεδονία (Χαλκιδική, Θεσσαλονίκη)... Περισσότερα

Ασύρτικο

Καλλιεργήθηκε στις Κυκλάδες,κυρίως στην Σαντορίνη αλλά και Πάρο, Νάξο. Αργότερα, στην Χαλκιδική και στη Θεσσαλονίκη και σήμερα καλλιεργείται σ’ όλη την Ελλάδα...Περισσότερα