Το Οινοποιείο

    Το οινοποιείο μας είναι μια οικογενειακή επιχείρηση, που έχει τις εγκαταστάσεις του στην Αγχίαλο, μόλις 500 μέτρα από τους αμπελώνες. Είναι λιτό και λειτουργικό, ώστε εδώ να πραγματοποιούνται όλα τα στάδια της παραγωγικής διαδικασίας του οίνου και να ολοκληρώνονται οι οινικές δημιουργίες του αμπελουργού-οινοποιού. Διαθέτει χώρο γλευκοποίησης και ζύμωσης με ανοξείδωτες δεξαμενές των 5 και των 7 τόνων.


Υπάρχουν επίσης ανοξείδωτες δεξαμενές σταθεροποίησης και οινοποιητές με ενσωματωμένο πρόγραμμα ανακύκλωσης για τις ερυθρές ποικιλλίες, ψυκτικά συγκροτήματα και ο απαραίτητος εξοπλισμός για την εμφιάλωση.

Για την λευκή οινοποίηση δεν χρησιμοποιούνται πνευματικά πιεστήρια.  Το προς ζύμωση γλεύκος αποτελείται μόνο από πρόρογο που ρέει με ελεύθερη ροή: «...αφήνουμε την φύση να λειτουργήσει στην δεξαμενή με το νόμο της βαρύτητας! Χάνουμε έτσι μεγάλο ποσοστό στην ποσότητα που οινοποιούμε περίπου 17 %, αλλά κερδίζουμε αρώματα  και ποιότητα. Το αποτέλεσμα δεν είναι απλά καλό, αλλά πολύ ενδιαφέρον γιατί έτσι αναδεικνύεται στον χαρακτήρα τον κρασιών μας μια διαφορετικότητα σε σύγκριση με τα κρασιά μαζικής παραγωγής που πολύ συχνα συναντάμε!»... τονίζει ο ίδιος ο οινοποιός.

 


     Στο οινοποιείο μας λειτουργεί μια μικρή έκθεση φωτογραφίας, με πλούσιο υλικό μεγάλης πολιτιστικής αξίας. Περιλαμβάνει θέματα από  την καλλιέργεια της αμπέλου, αλλά και της αμπελουργικής καθημερινής ζωής των κατοίκων, στην Αγχίαλο της Θεσσαλονίκης, από τις αρχές του 21ου αιώνα, την οινοποίηση και την πρωταγωνιστική  θέση που είχαν τα ονομαστά κρασιά της, στιγμιότυπα από τη πιο γνωστή Γιορτή Κρασιού σ’ όλη την Ελλάδα. Μία Έκθεση που  θα συγκινήσει τους παλαιότερους, θα ενημερώσει τους σύγχρονους και θα εμπνεύσει τους νεότερους με νέα οράματα...