Αμπελώνες

Οι Αμπελώνες μας

Οι ιδιόκτητοι Αμπελώνες του Γεωργίου Ζαράρη, απλώνονται στο πεδινό τμήμα, δυτικά του Νομού Θες/νίκης, απέναντι στον Θερμαϊκό Κόλπο και ανάμεσα σε δύο ποταμούς, τον Γαλλικό και τον Αξιό ποταμό. Νοτιοδυτικά στον ορίζοντα υψώνονται οι ορεινοί όγκοι του Ολύμπου, ενώ Βορειοδυτικά σε απόσταση 40 km δεσπόζουν οι παρυφές του όρους Πάικου. Έτσι, δημιουργούνται ρεύματα αέρων, με  πιο χαρακτηριστικό τον Βαρδάρη, που δημιουργούν ιδανικές συνθήκες για την αμπελοκαλλιέργεια.
Το  τυπικό μεσογειακό κλίμα που χαρακτηρίζει την περιοχή, με φανερή την ηπειρωτική επίδραση, ιδανικό για την αμπελοκαλλιέργεια, τα πλούσια αμμοαργιλώδη έως αργιλοπηλώδη και καλά αποστραγγιζόμενα εδάφη, αλλά και η προσωπική φροντίδα με την κατάλληλη διαχείρηση των Αμπελώνων είναι οι κυριότεροι παράγοντες, που μας δίνουν την δυνατότητα  παραγωγής υψηλής ποιότητας κρασιών.   
Παράλληλα η καλλιέργεια των  ευγενέστερων ελληνικών ποικιλιών, όπως ροδίτης, μαλαγουζιά και μοσχάτο Αλεξανδρείας, προσαρμοσμένες και δοκιμασμένες στο έδαφος και στο κλίμα, εξασφαλίζουν άριστης ποιότητας πρώτη ύλη και δίνουν στα κρασιά μας έναν αυθεντικό και γνήσιο χαρακτήρα. Οι πειραματισμοί μας των τελευταίων χρόνων με την καλλιέργεια ξενικών ποικιλιών, όπως Syrah, Merlot έδωσαν εντυπωσιακά αποτελέσματα αποδεικνύοντας τις δυνατότητες των Αμπελώνων μας.


Η περιοχή χαρακτηρίζεται από ομαλό ανάγλυφο με ελαφρές κλίσεις και εδάφη από αμμοαργιλώδη έως αργιλοπηλώδη,καλώς στραγγιζόμενα, εξαιρετικά πρόσφορα για την αμπελοκαλλιέργεια. Από τις αρχές του αιώνα περίπου, απ’ όταν και δημιουργήθηκε το χωριό, οι περιοχές καθώς και τα τοπωνύμιά τους παραμένουν σταθερά, δείχνοντας τις περισσότερες φορές , την σύσταση αλλά και την καταλληλότητα του εδάφους.

Οι αμπελώνες μας αναπτύσσονται σε τέσσερεις περιοχές αμπελοτοπίων, Περιβόλια, Ρεματιά, Αμμουδιές, Επταμισάρια ,όπου καλλιεργούνται τοπικές αλλά και ξένες ποικιλίες προσαρμοσμένες στην περιοχή.
Στη θέση Περιβόλια, βρίσκεται αμπελώνας 15 στρεμμάτων,  από το 1993, με τις ποικιλίες Grenache rougeΣαββατιανό (Δουμπραίνα άσπρη) και  Ροδίτης, εμβολιασμένες στο υποκείμενο 110 RICTER. Στο ίδιο αμπελοτόπι, με εδάφη πλούσια σε ασβέστιο, κάλλιο και μαγγάνιο, θέλοντας να δοκιμάσουμε τις ποικιλίες Ασύρτικο και Μαλαγουζιά, αγοράστηκαν  και φυτεύτηκαν το 2007, δύο καινούργια αμπέλια, σε έκταση 5 και 6 στρεμμάτων.

Στην τοποθεσία Ρεματιά, ξεκίνησε το 2007, η εγκατάσταση αμπελώνων σε έκταση 9 στρεμμάτων με την ποικιλία Syrah, εμβολιασμένη στο υποκείμενο 110 RICTER. Την ίδια χρονιά και σε μια περιοχή, με πλούσια αμμώδη εδάφη ( τοποθεσία: Αμμουδιές), ξεκινά η πειραματική προσπάθεια καλλιέργειας μικρού αμπελώνα 6 στρεμμάτων με την ποικιλία Merlot. Παράλληλα στην θέση Περιβόλια, έγινε η εγκατάσταση ενός νέου αμπελώνα, 6 στρεμμάτων με την ποικιλία Μοσχάτο Αλεξανδρείας. Οι ποικιλίες όπως Syrah, MerlotGrenache rouge, με τις οποίες πειραματιστήκαμε έδειξαν μεγάλη προσαρμοστικότητα και με την κατάλληλη διαχείρηση έδωσαν εξαιρετικά αποτελέσματα.

Ο σεβασμός μας απέναντι στα φυσικά χαρακτηριστικά κάθε αμπελοτοπίου, αλλά και στον χαρακτήρα της κάθε ποικιλίας, σε συνδυασμό με τις  αυστηρά καλλιεργητικές  τεχνικές που εφαρμόζουμε κάθε φορά, εξασφαλίζουν άριστη παραγωγή σταφυλιών σε ποιότητα.
Οι αμπελώνες αρδεύονται με σύστημα στάγδην άρδευσης και με ποσότητες που κυμαίνονται ανάλογα με τις κλιματικές συνθήκες και την ποικιλία.

H έκθεση των αμπελώνων καθορίζεται από τον  νότιο-νοτιοανατολικό προσανατολισμό και τις ελαφρές κλίσεις και έτσι προστατεύονται  από τους ψυχρούς βόρειους ανέμους, ενώ ωφελούνται από τις ηλιοθερμικές επιδράσεις, την ποσότητα δηλαδή και την ένταση των ηλιακών ακτίνων.

Τα φυτά είναι διαμορφωμένα σε γραμμοειδές υποστηριγμένο σχήμα, διπλό Royat ( κορδόνι ) έχοντας σαν στόχο την καλύτερη έκθεση στον ήλιο και το φως καθώς και την εκμετάλλευση της θερμότητας του εδάφους.
« Φροντίζοντας για ένα ικανό φυλλικό τείχος και το διαχωρισμό του φυλλώματος από τα σταφύλια, ξεπερνούμε τον κίνδυνο ηλιακών εγκαυμάτων, ιδιαίτερα στην σημερινή εποχή με τις έντονα κλιματικές αλλαγές», λέει ο ίδιος ο αμπελουργός.
Μ’ αυτό το σύστημα μόρφωσης έχουμε στόχο την βελτιστοποίηση του φορτίου και της ποιότητας των σταφυλιών. Οι αποστάσεις φυτεύσεως μεταξύ των  γραμμών είναι 2,0-2,2 m και επί της γραμμής 1,25-1,50 m , ανάλογα με την ποκιλία.

Η στενή συνεργασία με μια συμβουλευτική ομάδα γεωπόνων που αποτελείται από έμπειρους εξωτερικούς και  τον γεωπόνο του Αγροτικού Συνεταιρισμού του Τοπ.  Διαμερίσματος της Ν.Μεσημβρίας, η συνεχής παρακολούθηση των αμπελώνων με αναλύσεις και δειγματοληψίες, έχουν σαν στόχο τον ποιοτικό και ποσοτικό έλεγχο της πρώτης ύλης, για την παραγωγή οίνων υψηλής ποιότητας.

Καλλιεργητικές Μέθοδοι

καλλιεργητικές Τεχνικές

Κλίμα

Κλίμα

Zararis wines

Αγχίαλος, 30ης Ιουλίου 29
Τ.Κ 57011 Θεσσαλονίκη.

Τηλ: 2310 722 006
Fax: 23310 93013
Κιν: 697 165 5529
E-mail: info@zarariswines.gr

© 2009 - 2024 ZararisWines. All rights reserved.