Οίνος και Υγεία

«...Οίνος ευφραίνει καρδίαν ανθρώπου»

 Μια διαχρονική ρήση που έγραψε ο Δαβίδ στους Ψαλμούς του, πριν από χιλιάδες χρόνια και ακούγεται καθημερινά στην ακολουθία του Εσπερινού,
 « ...του εξαγαγείν άρτον εκ της γης και οίνος ευφραίνει καρδίαν  ανθρώπου.» ( Ψαλμός ΡΓ΄).  Αυτή η  φράση τοποθέτησε το κρασί μέσα στην αιωνιότητα! Υπάρχουν  κι άλλες, παρόμοιες, που αποδεικνύουν τα ευεργετικά αποτελέσματα του πανάρχαιου αυτού αγαθού και την ξεχωριστή χρησιμότητα του για τον οργανισμό.
     Η αλήθεια είναι πως το θέμα της επίδρασης του κρασιού στην υγεία έχει απασχολήσει σημαντικά την επιστημονική και ιατρική κοινότητα, κατά τα τελευταία χρόνια και έχει αποδειχτεί περίτρανα πως το κρασί, όταν λαμβάνεται με μέτρο, προστατεύει τον ανθρώπινο οργανισμό. Οι ευεργετικές αυτές ιδιότητες του, είναι ακόμη πιο έντονες στο μεσογειακό χώρο, όπου το κρασί συνδυάζεται  με το ελαιόλαδο, τα πολλά λαχανικά και όσπρια και την μικρή κατανάλωση κόκκινου κρέατος.


healthΕίναι γεγονός ότι μια λογική ποσότητα κρασιού καθημερινά ωφελεί τον κουρασμένο μας οργανισμό και τον βοηθά να συντηρείται.Εμείς όμως ως Έλληνες καταναλωτές, γνωρίζουμε άραγε όλα τα προτερήματα των κρασιών μας και τις ευεργετικές ιδιότητες στον ανθρώπινο οργανισμό;Πιθανώς να μην γνωρίζετε ότι οι φλαβόνες οι φυσικές οι χρωστικές θεωρούνται αντικαρκινογόνες, τα άλατα του Καλίου προκαλούν αύξηση της διουρητικής ικανότητας, τα ανόργανα άλατα βοηθούν καθοριστικά τους μεταβολισμούς , η γλυκερόλη που μετατρέπεται σε γλυκεροφωσφορικές ενώσεις βοηθά τον οργανισμό , η Βιταμίνη Ρ ανθίσταται στην εμφάνιση του σκορβούτου και το γαλακτικό οξύ μειώνει την τοξικότητα του αλκοόλ στον οργανισμό.Έρευνες που έχουν γίνει μέχρι σήμερα αποδεικνύουν ότι τα κόκκινα κρασιά ανοίγουν την όρεξη των ατόμων που πάσχουν από χρόνιες ασθένειες ή ψυχολογικές διαταραχές. Αντίθετα τα γλυκά κρασιά,αλλά και τα λευκά ξηρά, βοηθούν στην αντιμετώπιση της αναιμίας.  

Κρασί : ...το υγιεινότερο ποτό στον κόσμο, γιατί;

Μέσα στο κρασί υπάρχουν ορισμένες φυσικές ουσίες που λέγονται προκυανιδίνες και διαδραματίζουν ένα σπουδαίο ρόλο στη φυσική λειτουργία του οργανισμού. Οι ουσίες αυτές, που ανήκουν στην ομάδα των φαινολικών ενώσεων, έχουν την πολύ χαρακτηριστική ιδιότητα της στυφάδας και βρίσκονται ουσιαστικά κρυμμένες μέσα στα κουκούτσια του σταφυλιού.Κατά τη διάρκεια λοιπόν μιας ελεγχόμενης οινοποίησης που περιλαμβάνει μεγάλη παραμονή των στεμφύλων με το γλεύκος, οι προκυανιδίνες διαλύονται μέσα στο γλεύκος, για να φτάσουν πολλές φορές τα 1-2 γραμμάρια το λίτρο. Πρόκειται για τη φάση της εκχύλισης του κόκκινου κρασιού, κατά την οποία οι ουσίες αυτές περνούν αναλλοίωτες μέσα στον μούστο που βράζει μεν αλλά στους 25 μόνο βαθμούς Κελσίου. ΄Ετσι, οι άγνωστες σε πολλούς προκυανιδίνες βοηθούν «αθόρυβα» τον οργανισμό μας και τον προστατεύουν. 

Η ευεργετική επίδραση του κρασιού

  • Μειώνει τη συσσωμάτωση των ερυθρών αιμοσφαιρίων (ειδικά το κόκκινο) ενώ διαλύει τα ήδη υπάρχοντα συσσωματώματα ερυθρών αιμοσφαιρίων
  • Πυκνότερα οστά
  • Μείωση του στρες, βελτίωση της ψυχικής κατάστασης
  • Καλύτερη κυκλοφορία του αίματος στον εγκέφαλο, θετική επίπτωση στην ευφυΐα
  • Προφύλαξη από ορισμένους ιούς και βακτήρια,  βελτίωση της αντίστασής μας στο κρυολόγημα
Ένα ποτήρι κόκκινου κρασιού ισοδυναμεί με 7 ποτήρια χυμό πορτοκαλιού, 2 ποτήρια τσαγιού, 5 μήλα ή 100 γρ. κρεμμυδιών!!

Zararis wines

Αγχίαλος, 30ης Ιουλίου 29
Τ.Κ 57011 Θεσσαλονίκη.

Τηλ: 2310 722 006
Fax: 23310 93013
Κιν: 697 165 5529
E-mail: info@zarariswines.gr

© 2009 - 2024 ZararisWines. All rights reserved.